Kørselsvejledning til den udgravede jernbanebro.

Dette er en kørselsvejledning til bilister og cyklister, der ønsker at besøge den udgravede jernbanebro, som nu officielt er døbt Den Genfundne Bro.

Kør til Østbirk og fortsæt til Vestbirk, der ligger tre kilometer vest for Østbirk. Vestbirk er for lille til at blive vist på oversigtskort i stor skala. Den ligger ved vejforgreningen for spidsen af den indsatte røde pil. Tag vejen mod nordvest, dvs den mindre vej på højre hånd, hvis man kommer fra Østbirk.

UdklipBro1

Nedenfor ses et detailkort over området. Den stiplede linje viser forløbet af den gamle jernbane mellem Horsens og Silkeborg, den nuværende banesti for vandrere, cyklister og ryttere. Godt to kilometer vest for Vestbirk passerer banestien landevejen (for anden gang). Her er en nyanlagt parkeringsplads, og den udgravede jernbanebro finder man 300 meter syd herfor.

UdklipBro4
DSC00313

HENT DENNE KØRSELSVEJLEDNING SOM PDF

 

BONUS-INFORMATION

Den Genudgravede Bro var jo oprindeligt en del af jernbanen mellem Horsens og Silkeborg, der nu er omdannet til natursti for vandrere, cyklister og ridende. Naturstyrelsen har udgivet en folder om denne sti, hvor i man også finder en del information om jernbanen – og naturligvis et kort over banestrækningen. Se folderen her. Bemærk, at den seneste version af denne folder er fra 2009, hvilket vil sige, at den genudgravede bro omtales som værende skjult i banedæmningen.

Hvis interessen går på jernbanen og dens bro og historie – og ikke på vandring – så er der et andet anbefalelsesværdigt sted, som især er værd at besøge: Vrads Station.

DSC00228
(se flere fotos under vandredag 29)

Fem kilometer af jernbanen findes faktisk stadigt. Og drives i sommerhalvåret som en veteranjernbane mellem Bryrup og Vrads. Det er en smuk køretur i et nærmest “svensk” landskab af søer og skov. Vrads Station er også bevaret, komplet med drejeskive til lokomotiv, og huser nu om dage en café/restaurant.
Her er et oversigtskort over området:
UdklipBro2

Og her er et detailkort:
UdklipBro3
På de to kort markeres veteranjernbanen med en fuldt optrukket sort linje. På detailkortet viser en stiplet linje banestiens fortsættelse mod nord i retningen af Silkeborg. Har man lyst til en mindre vandretur kan det anbefales at gå halvanden kilometer ud af stien mod nord. Så kommer man til det efter min mening smukkeste stræk af hele naturstien. Den gamle bane krydser her Salten Ådal på en jordvold af cirka samme dimensioner, som den der indtil for nyligt indkapslede den genudgravede bro. Her får man et smukt blik ud over hedebakkerne.
Naturstyrelsens vandretursfolder om Velling Skovene indbefatter også området omkring Vrads Station på dens kort. Se folderen her.
Se hjemmesiden for restauranten Vrads Station her.
Se omtale af Veteranjernbanen Bryrup-Vrads her. VIGTIGT! I skrivende stund (april 2015) er den køreplan for toget, der henvises til, ikke opdateret. Den er for 2014, hvad der ikke fremgår særligt klart.

HENT DENNE KØRSELSVEJLEDNING SOM PDF

Skriv en kommentar