14: Gjerrild-Fjellerup

klik på blåt nummer for at se denne vandredag. (Dette interaktive kort virker dårligt på mindre skærme. Alternativt kan punktet kronologi i menubjælken benyttes til at udvælge andre vandreture).

næste vandredag

Se info og links om dette afsnit af ruten Jylland rundt

Gjerrild-Fjellerup, 20,8 km.
Mandag den 21. marts 2011.

Mandag klokken 11 er jeg tilbage i Gjerrild efter min vandretur tværs over Djursland til Helgenæs. Det er den første dag med forår i luften, solskin og omkring 10 grader, selv om det stadig føles køligt nok i vinden, til at jeg er glad for øreklapperne på min hue.

Jeg står af ved Svalebøgen i Gjerrild og følger banestien den første kilometer til det sted, hvor Nordsøstien drejer af mod nord, mod kysten. Meget af stien løber ad en asfalteret cykel- og gangsti langs landevejen. Et overraskende syn, fire nonner i let løb, iført hvide dragter og kyser, dernæst, i mere sindigt tempo et gruppe på fire personer, ligesom nonnerne af latinamerikansk udseende. Som jeg så fra bussen fra Grenå, lige før Gjerrild ligger Sottrup Slot, der vist i princippet fungerer som katolsk kloster.

Kysten på nordsiden af Djursland er som en smal stribe Vesterhav, der er en bred strand, en enkelt klitrække, marehalm, længere inde ansatser til klithede, inden plantagen begynder, masser af ene i skovbrynet.

Et par hundrede meter ude i havet er der hvidt skum omkring lange sandrevler. Der er masser af måger derude, og sorte prikker som er sæler i store flokke.

Jeg går ad en behagelig grussti i kanten af plantagen, med rigeligt udblik over havet. Vandet er lav mellem stranden og revlen, af og til kommer mængder af store sten til syne. Landskabet er på én gang smukt og monotont.

Den første by jeg kommer til er Bønnerup, kantet af en front af ældre fiskerhuse, langs en hovedgade mod stranden, der ganske enkelt hedder ”Havet”. Der er også en mere eksotisk ”Koralvej”, prydet af et jordnært dansk stoppestedsskilt med en rutebil på blå baggrund. En ældre mand bøder garn i forhaven ved et af de små fiskerhuse, en anden kører frem og tilbage med en grøn mejerikasse bag på knallerten. Det er alt sammen meget traditionelt, men der er kun lidt fiskeri tilbage i Bønnerup, i stedet er der omfattende sommerhusbyggerier, vindmøller ud for havnen, moderne byggeri på havnene, servicefag. Nede på Mols var der gallerier i hver en flække, Bønnerup og Fjellerup har hver deres glassliberi med brugskunst.

Stien til Fjellerup byder på mere af det samme landskab af plantage, klit, sandstrand og revle længere ude. Et smukt, forbidt egekrat giver lidt afveksling.

Ligesom Bønnerup er Fjellerup et sommerhusområde der ligger vintertomt hen, et par enkelte hundeluftere, en bil med tysk nummerplade og nogle få håndværkere er, hvad der er. Jeg går et par kilometer længere hen ad kysten. Landet syd for Randers Fjord tegner sig stadig tydeligere i horisonten, jeg nærmer mig knækket, hvor landet svinger halvfems grader mod nord.

Men ikke i dag, i stedet krydser jeg gennem sommerhusområdet og op til et stoppested for bussen mod Grenå.
 

Nostromo, 300-342.

This slideshow requires JavaScript.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s