Vojens-Jels (154).


Den grønne linje viser vandring ad Hærvejen. Den orange linje viser min tur Jylland Rundt på 80 Dage. Placer musemarkøren på linjen for at få information om de markerede strækninger, klik for at gå direkte til beskrivelsen af vandredagen. Brug menubjælken og rullemenuen for at se oversigtskortene specielt for Jylland Rundt. Den lilla linje viser dagens vandrerute. (Dette interaktive kort virker dårligt på mindre skærme. Alternativt kan punktet kronologi i menubjælken benyttes til at udvælge tidligere vandreture).

næste vandredag

Se info og links for denne dags vandrerute

Vojens-Jels, 23,5 km (154).
Tirsdag den 7. juni 2016.

Det er tre uger siden, jeg sidst har haft lejlighed til en vandretur, så dagens tur bliver ikke så lang. Tilmed er det en varm dag med stillestående luft, hvor jeg dårligt kan holde trit med mit væsketab, uanset hvor meget vand jeg drikker. Det mærkes efter de første timer.
På min vej gennem Vojens passerer jeg endnu en gang byens hvidkalkede kirke med mindestenen for de af byens borgere, der faldt under Første Verdenskrig, da Sønderjylland var tysk. Over for kirken holder en larmende rågekoloni til. Et snørklet stiforløb fører ud af byen, omkring sportshaller, bag om ubebyggede industrigrunde og over den nedlagte stikbane til Haderslev. Og så er jeg endelig ude i det åbne landskab.
Landskabet er let kuperet, grænseland mellem Den Jyske Højderyg og det flade sletteland tværs over Jylland til Vesterhavet. Det første stræk går ad et stykke upløjet mark, der kantes af højt grønt korn. Snart fører små asfaltveje dog videre gennem den lille landsby Jegerup, og frem til lange grusveje i retning vest, der til sidst munder ud i den lille asfaltvej, der også benyttes af Hærvejens cykelrute.
Jeg krydser små grønne ådale, hvor nogle af engstykkerne står overgroede hen, øjensynligt uden at være nødvendig til græsning. Efter Slevad Bro forlader jeg asfalten og drejer ind i på Oksenvad Hede, der på trods af navnet nu om dage er plantage. Stien går mod vest og følger sydkanten af plantagen med en lejlighedsvis glimrende udsigt over ådalen omkring Nørreå. Nørreå er et tilløb til Gram Å og senere Ribe Å, så dens vand ender i Vadehavet ved Kammerslusen (vandredag 125).
Plantagens sydkant afgrænses af en høj skrænt ned mod åen. Længere fremme fører en trampesti ned til selve kanten af den smukt slyngede å, der i store partier er gennemvokset af vandplanter, der står med hvide blomster. Et stykke fremme er åbrinken høj og stejl nok til at stå med rå sandvægge ud mod vandløbet.
Her svinger Hærvejen imidlertid mod nord og går durk gennem plantagen, især som trampestier. Selv om det er gammel plantage er der stadig enkelte lyngpartier tilbage. Jeg ser mange duer ude på markerne, men herinde er det især solsorte, der fanger øjet. Den var oprindeligt en skovfugl, før den flyttede ind i villahaverne.
Jeg går en kort stykke ad asfaltvej, fra den ene plantage til den anden. Der ligger et hærvejsherberg her, et par vandrere med rygsække sidder i solskinnet. Stursbøl Plantage er den næste plantage. Cykelruten holder sig til grusveje, men min rute går ad opkørte jordveje og trampestier. Høje graner lukker sig over hovedet.
Efter plantagen fører en lille markvej over en lille smuk ådal og dernæst ad grusveje frem til dagens endemål: Jels. Kirken i Jels er bygget i røde sten. Jeg fylder mine vandflasker fra en hane. Byens busstation ligger godt gemt. I første omgang går jeg for langt og kommer ned til Jels Nedersø, hvor en vikingeskibskopi med malede skjolde ligger for anker.
Jeg drejer om, går tilbage til byen og finder frem til busstationen, der ligger skjult bag torvet. På en hverdag er der gode busforbindelse, så jeg skal blot vente tyve minutter på en bænk i skyggen.

Philip K. Dick: Second Variety, 125-268.

This slideshow requires JavaScript.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s