39: Hanstholm-Vorupør

klik på blåt nummer for at se denne vandredag. (Dette interaktive kort virker dårligt på mindre skærme. Alternativt kan punktet kronologi i menubjælken benyttes til at udvælge andre vandreture).

næste vandredag

Se info og links om dette afsnit af ruten Jylland rundt

Hanstholm-Vorupør, 30,7 km.
Mandag den 2. juli, 2012.

Oppe klokken halv fem, med toget halv seks, fremme i Hanstholm tyve minutter i ti.

Vejrudsigten lovede tørvejr, men der var regn mod togvinduet på vej nordpå. Heldigvis var det holdt inde, før min vandretur begyndte. Det var skyet, med lejlighedsvis solskin hele dagen, hård blæst.

Da jeg tog fra Hanstholm sidste uge, kørte min bus mod nordøst, omkring Ræhr og Nors til Thisted. Dagens bus tog en andet rute, stik vest til Klitmøller, dernæst stik nord til Hanstholm. Det gav en flot køretur gennem Hanstholmreservatet, med blik indover den bølgede klithede, søerne og havskrænten i det fjerne. For mange år siden tilbragte jeg en sommeruge her, alene i telt i Klitmøller og gik ture ind til søerne (fredet område og adgang forbudt hele året i denne del af reservatet nu om dage).

Dagens første ti kilometer er yderst hårde, på stranden, med hård blæst fra syd i ansigtet. De lave klitter stiger til høje, lodrette skrænter, hvor havet har ædt sig frem. Jeg ser ikke et menneske på stranden, før jeg når frem til Klitmøller. Turen har udmattet sig så meget, at jeg går ind på den første café og får mig en kold cola, en cheeseburger og en latte. Jeg overvejede svagt at tage en bus hjem fra Klitmøller, men en halv times hvil og restitution får mig på andre tanker.

Havnefronten i Klitmøller har en trætribune, hvorfra man kan betragte kite surferne boltre sig. Der er adskillige kommercielle tilbud på udstyr og surf lektioner, der er et utal af biler med tyske nummerplader, og der er henvisninger til Cold Hawaii overalt.

Heldigvis er det slut med at gå på stranden denne dag. I stedet går ruten lidt inde i landet, over klitheder og plantager. Der er kvæg på græs i klitten, men ingen hugorme i dag.

Før Vorupør slår ruten et ordentlig knæk omkring Bøgstrup Rende. Man når frem til et øde sømærke, på en klit inde i plantagen, nær kysten. Mennesketomt landskab horisonten rundt.

Jeg kommer til Vorupør ad den mindste bebyggede indfaldsvej, genkender det gamle helårshus her i byen, parkeringspladsen, klitterne, auktionshuset fra talrige familiebesøg hos dem i barndommen. Også Vorupør er blevet pænt turistet, med et antal butikker der sælger kunsthåndværk og tøj til turisterne, og samtidig sælger cola og chai.

Jeg når min bus med tyve minutter i overskud, skifter bus i Thisted, står på toget i Ålborg og er hjemme ved halv ni tiden.

Finnegans Wake, 281-340.

This slideshow requires JavaScript.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s