44: Lemvig-Struer

klik på blåt nummer for at se denne vandredag. (Dette interaktive kort virker dårligt på mindre skærme. Alternativt kan punktet kronologi i menubjælken benyttes til at udvælge andre vandreture).

næste vandredag

Se information og links om dette afsnit af ruten Jylland rundt

Lemvig-Struer Landevej(Paris)-Struer, 29,0 km.
Tirsdag, den 7. august, 2012.

Jeg ankommer til Lemvig ad den velkendte vej, tog til Holstebro over Vejle og Herning, rutebil gennem Klosterhede. Klokken er halv tolv, da jeg står på rutebilstationen i Lemvig. Himlen er overskyet, og der ser ud som om, der vil falde regn om fem minutter. Sådan kommer det til at se ud hele dagen, men mit regnslag forbliver ubrugt i rygsækken.
Ruten går gennem Lemvig og indledes med en brat nedstigning på en sti til havnen. Efter en kort tur langs havnen går det stik syd på, forbi Hotel Lidenlund, og langs en sø i udkanten af byen. På den anden side af søen er der en stejl grøn skrænt med vandrette kvægstier. En sti går op langs den snævre ådal op og op på havskræntens plateau.
Det bliver en karakteristisk træk ved dagens vandring, smalle ådale, med bakkesider i terrasser og masser af græs: det er formodentligt steder som dette, at de har opdrættet det kvæg, de drev syd på ad Drivvejen.
Oppe på plateauet er der et let bølgende landskab, meget af det kornmark, overstrøget med gravhøje, mange af dem med træbevoksning. Kornet er en anelse grønnere end østpå, jeg ser kun et enkelt sted, udenfor Struer, hvor man har høstet.
Efter at have gået mod syd svinger ruten østpå, idet den holder sig et par kilometer nord for Klosterheden. Plantagen står som en skummel bræmme mod syd, kilometer efter kilometer, Lemvigs eget Fangol.
Efter endnu en smukt, langt stræk gennem en ådal, nedskåret i plateauet, kommer jeg ud til landevejen mod Struer, hvor jeg gør en afvigelse fra ruten: jeg følger landevejen til Paris, der hvor jeg endte min vandring af den østlige rute over Oddesund. Efter at have vandret et par kilometer videre af den østlige sti flettes de to grene sammen, og jeg nærmer mig Hornet, det nordøstlige hjørne af Klosterhede Plantage.
Jeg stiger ned, gennem plantage og hede, til Kilen, et afskåret af Limfjorden, med enge, bakker og fiskedamme. Her forlader jeg Drivvejen og går mod Struer af en natursti langs sydsiden af Kilen. En musvåge letter foran mig, da jeg går gennem skoven ud til fjorden, skarve og fiskehejre går på vingerne tæt ved bredden, og der er måger og ænder over vandet.
Disse sidste kilometer bliver dagens bedste, ad bakker langs fjorden, en sti, der næsten er usynlig. Til sidst nærmere jeg mig Struer, der kommer asfaltsti og folk på cykler, dæmningen over Limfjorden og prestigebyggeri på havnen.
Ved banegården må jeg for første gang tage en togbus helt til Langå. Mindre læsning, mere betragtning af landskabet.

Tavshedens Hus, 57-195.

This slideshow requires JavaScript.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s