43: Thyborøn-Lemvig

klik på et blåt nummer for at se denne vandredag. (Dette interaktive kort virker dårligt på mindre skærme. Alternativt kan punktet kronologi i menubjælken benyttes til at udvælge andre vandreture).

næste vandredag

Se information og links om dette afsnit af ruten Jylland rundt

Thyborøn-Lemvig, 24,4 km.
Onsdag den 1. august, 2012.

Klokken er tolv, da jeg står af Lemvigbanens lille tog i Thyborøn og straks tager mit regnslag på. Der er en let, men konstant, støvregn. Det er første gang i år, at jeg har haft mit regnslag på, men jeg er glad for at have det med.

Jeg går stik mod syd gennem Thyborøns gader, der indimellem byder på store, nybyggede huse, og også et langt blik på en lokal seværdighed, kaldet Sneglehuset, fordi det er dekoreret med sneglehuse.

Uden for Thyborøn slår ruten ind på en kombineret cykel- og gangsti, asfalt, en meter bred. Det virker som om det er en gammel banesti, let hævet over terrænet på et jorddige. Med en bred lagune imellem løber den parallelt med dæmningen ud mod fjorden, hvor landevejen og jernbanen løber nu om dage. På den anden side er der en dramatisk klitrække og på begge sider af vejen, saftig grøn eng og masser af rørsump.

Der er heste og kvæg på græs, masser af vandfugle, skarver, hejrer, et svanepar i en lille dam – og Cheminovas kemikaliedepot ved høfte 42. Udsigt mod industrianlægget overe på Rønland, et stort kompleks af røde bygninger.

Små ti kilometer varer denne del af dagens rute. Hvor tangen hører op – og der mangler rutemarkering – går jeg den forkerte vej og ender med at gå øst om Harboøre i stedet for vest om. Der er en nydelig kirke i landsbyen, og et supermarked, hvor jeg køber en ispind for at dulme ærgrelsen.

På grund af denne misforståelse kommer jeg til at gå et lidt længere stykke ad landevejen mod Struer end tiltænkt, men det giver mig lejlighed til at nyde synes af et dramatisk bakkedrag med fire gravhøje på rad og række øverst.

Efter at have krydset den lille ådal foran bakkedraget slår man ind på grusveje, der løber parallelt med landevejen i en flad bue. Derefter er det landevejen hele vejen til Struer, kun afbrudt af et sving gennem Klinkby. Lemvig-banen trækker op på højre hånd med et par trinbrætter undervejs.

Nået til Lemvig, er jeg fremme ved stationen i løbet af få hundrede meter. Lemvig er jo forbilledet for Lidenlund, hvor stationen er selve omdrejningspunktet, så jeg tager et billede af den lille klassiske stationsbygning. Og yderligere et billede af en gammel oddergris, der står på et sidespor, stadig med Århus-skiltet i forruden.

Derefter er det den velkendte rutebiltur gennem Klosterheden til Holstebro, dernæst den lange omvej over Vejle til Århus.

Det Nye Liv, 118-304.
Orhan Pamuk, Tavshedens Hus, 1-56.

This slideshow requires JavaScript.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s