37: Fjerritslev-Lild Strand

klik på blåt nummer for at se denne vandredag. (Dette interaktive kort virker dårligt på mindre skærme. Alternativt kan punktet kronologi i menubjælken benyttes til at udvælge andre vandreture).

næste vandredag

Se info og links om dette afsnit af ruten Jylland rundt

Fjerritslev-Lild Strand, 30,0 km.
Onsdag den 20. juni, 2012.

Finnegans Wake er en særpræget læseoplevelse, uden sammenligning i øvrigt, det mest ulæselige værk, jeg har læst, siden jeg læste Hitlers Min Kamp. Det går kun langsomt fremad, også fordi en stor del af min transporttid bliver brugt i busser, hvor jeg ikke læser. Men jeg bliver ved, selvom jeg ikke er i stand til at give et sammenhængende referat ti sider tilbage i teksten.

Det er endnu en regnfri dag, perioder med sol, nogen vind på de udsatte steder. Jeg har svært ved at finde ud af, om det er bedst at gå med eller uden jakke. Den solcreme, jeg har smurt på armene, bliver der dog ikke brug for.

Turen starter i Fjerritslev. Det første stræk, efter at jeg er kommet ud af byen og ind på Nordsøstien, bringer mig ud på den flade jord, som er gammel, hævet havbund. Der er en golfbane på venstre hånd, store marker med læhegn imellem, og efterhånden mere og mere plantage. Den smalle asfaltvej går over i grusvej, dernæst i jordsti, og til sidst er det blot en utrampet sti, opad et elektrisk pigtrådshegn, umuligt at erkende, hvis der ikke var markeringspæle med Nordsøstiens blå og hvide logo. Der er overgroede indlandsklitter på den ene side, og på den anden side græssende kvæg på en karrig græsmark.

Hvor jeg kommer væk fra pigtråden begynder den større sammenhængende plantage, og her deler Nordsøstien sig i to parallelle forløb. Det ene fører ud til kysten og langs den. Det andet, som jeg vælger, går gennem plantagerne.

Jeg går mange kilometer uden at se en eneste hjort, på trods af at der er hyppige græssletter herinde. Jeg ser mange skovskader, hver eneste af dem forunderligt stille. Åbenbart er selv skovskaderne fåmælte i Nordjylland.

Som jeg nærmer mig Bulbjerg bliver landskabet mere kuperet og plantagen bliver brudt op af stræk af hedebakker, indtil jeg endelig kommer fri af plantagen, og står på en høj bakke, ca. en kilometer bag Bulbjerg. Der er en vid og bred udsigt over hedebakker, der falder til flad endeløs klithede ud mod klitrækkerne, havet derude, i det fjerne gnistrende hvid strand ved Lild Strand.

Jeg stiger ned til det flade land, har Bulbjerg på højre hånd, stadig frisk i erindringen fra et familiebesøg for et par år siden. Ved en parkeringsplads begynder den del af Nordsøstien, der ofte omtales særskilt som Vestkyststien eller Redningsvejen. Den fortsætter til Agger, den har sit eget logo, en redningsbåd, men indtil videre er der nu også skiltet med Nordsøstiens logo.

Så jeg følger redningsstien mod vest. Oftest fremtræder den som et overgroet bilspor, den går inde på den flade klithede og er glimrende at gå på, langt bedre end sandet ude ved kysten. Først går stien en smule ind i landet og strejfer et par små hedemoser, dernæst trækker den ud mod klitterne. Når jeg kigger tilbage står Bulbjerg stor og mægtig i horisonten.

Efter 4-5 kilometer kommer jeg til et Lild Strand, oprindeligt et lille fiskerleje, nu præget af turisme af den slags, hvor sommerhusene er bygget i den gamle stil og falder bedre ind med de gamle helårshuse omkring fiskerlejet.

For at komme til en transportmulighed må jeg forlade Nordsøstien og gå stik ind i landet, 4-5 kilometer. Den første del af vejen gennem plantage, derefter bliver der flere og flere marker langs vejen. Jeg når frem til Ålborgvejen og går et stykke i retning af Frøstrup. Vejen går i en vid bue op ad en bakke, der er en glimrende udsigt over et par af Vejlerne. Ved en lille flække med et stort navn, Bjerget, finder jeg et stoppested for bus 70 til Ålborg. Jeg når at læse et kvarters tid i Finnegans Wake, før bussen kommer, og i Ålborg er der lige akkurat tid til at købe billet og købe drikkevarer i kiosken, inden jeg sætter mig i toget.

This slideshow requires JavaScript.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s