Silkeborg-Bjerringbro (316).

Den orange linje viser min tur Jylland Rundt på 80 Dage. Den blå linje viser andre vandredage. Placer musemarkøren på linjen for at få information om de markerede strækninger, klik for at gå direkte til beskrivelsen af vandredagen. Brug menubjælken og rullemenuen for at se oversigtskortene specielt for Jylland Rundt. Den lilla linje viser dagens vandrerute. (Dette interaktive kort virker dårligt på mindre skærme. Alternativt kan punktet kronologi i menubjælken benyttes til at udvælge tidligere vandreture).
næste vandredag

Se info og links om denne dags vandrerute

TV2 ØSTJYLLAND om den renoverede TRÆKSTI, inklusiv videoklip.

TV2 ØSTJYLLAND  om indvielsen af TRÆKSTIEN, inklusiv videoklip.

Silkeborg-Bjerringbro, 37,8 km (316).
Tirsdag den 18. juni 2019.

Det er kun få dage, til den renoverede sektion af Trækstien bliver officielt indviet. Men den er allerede tilgængelig for vandrere og cyklister, og jeg er taget til Silkeborg for selv at få syn for sagen. Renoveringen omfatter hele den klassiske strækning mellem Silkeborg og Kongensbro, (og enkelte andre steder mellem Kongensbro og Randers Fjord). Før i tiden gik jeg ofte denne tur, men som, år for år, mere og mere af stien stod under vand, blev det tiltagende sværere. Jeg var her sidst for fem år siden (vandretur 28) – og kom ikke tørskoet fra det.
Trækstien starter ved nordsiden af broen over Silkeborg Langsø, der forbinder den større by med forstaden Alderslyst. Umiddelbart overfor, på sydsiden af søen, munder Gudenåen ud i søen. Slotsholmen her har stadig spor af den borg, der engang lå her (vandredag 237).
En lille træbro giver mulighed for at få et mere uspoleret blik ud over søen og byens silhuet. Trækstien begynder som en asfaltsti langs kanten af et villakvarter og i få meters afstand fra søbredden. Mandshøje siv veksler med små stykker plæner omkring private bådebroer og bænke ud mod søen. Her og der er joller og kanoer trukket op på grønsværen. På den modsatte side af søen når Silkeborg Nordsø helt ud til bredden. Der er en lind strøm af cyklister og fodgængere, ofte med børn eller hunde. Længere fremme bliver asfalten afløst af betonplader og dernæst af grus. Denne del af Trækstien har altid været den mest velholdte – og i betydeligt omfang tjent som promenade og lokal cykelsti.
Nær udløbet af søen krydses Gudenåen af den nye motorvej mellem Århus og Herning, parallelt med den gamle landevejsbro. Trækstien er ført under broerne, og de øvrige broer frem til Kongensbro. Frem til motorvejsbroen var der spor af udbedring med grus, men det større renoveringsarbejde på Trækstien begynder først på den anden side af broerne. En meter bred grussti løber oven på en lav dæmning, der sjældent er mere end en fod høj. Men det er en afgørende fod. Pæle med skala til vandstandsmåling er opsat flere steder, komplet med dramatiske figurer af gummistøvler og robåde, der angiver forholdene ved højere vandstand.
Der er et fint skydække over dele af himlen, og som formiddagen skrider frem bryder solen ofte frem og gør det til en varm vandredag. Der er varslet striber af uvejr over Jylland i løbet af dagen, men foreløbigt holder det tørt.
Ude på den brede å ligger svanepar i majestætisk ensomhed – som det passer sig for territorieholdere. Nær bredden blomstrer åkanderne. Gul iris med store blomster vokser overalt, i klynger på enge, kær og sump, i lange linjer nede i drængrøfterne. Guldsmede fylder luften, ofte koblet sammen to og i parringsflugt, sommerfugle flakser frem og tilbage mellem de lilla tidsler.
Som jeg går mod nord bliver engene stadigt fugtigere og snart med præg af sump. Der er små damme i kærrene, og drængrøfter, hvor det stillestående vand er dækket af grøn andemad. Grusstien bliver til en lav dæmning mellem åen og, hvad der ligner permanente oversvømmelser på engene. Dernæst når jeg frem til et kilometer langt stræk med to træbroer gennem høje sivskove.
Den lille Sminge Sø er den eneste sø mellem de store Silkeborgsøer i syd og Tange Sø i nord. Den har en lille ansats til sandstrand. På den anden side af vandoverfladen rejser de skovklædte Gjern Bakker sig (vandredag 137).
Jeg passerer Svostrup Kro og går videre mod Kongensbro Kro. Imellem de to gamle pramdragerkroer når det højere liggende land ud til den østlige bred, endda med plantage. Jorden er stabil nok til, at der høslæt på nogle af engene.
Hovedvejen mellem Viborg og Århus krydser Gudenåen ved Kongensbro. Herfra og frem til Tange Værket er den oprindelige Træksti stort set væk: begravet under Tange Søs opstemmede vandmasser. Vandreruten Trækstien, derimod, fortsætter gennem skov og plantage øst for åen (vandredag 27). Det er også muligt at gå ad landevejen vest om Tange Sø (vandredag 91).
Jeg har bestemt mig for en anden mulighed, at gå mod Bjerringbro, med en omvej omkring Ormstrup Gods. En lille landevej løber langs godsskoven med en langstrakt stigning på næsten halvtreds højdemeter. Uvejrsstriber passerer i horisonten, jeg har set lyn og hørt rumlen fra torden. Da jeg når frem til den lange allé over det åbne, fladere land, der fører frem til godset, begynder en let regn at falde. Over mit hoved er der stadig blå himmel og sol, regnen bliver båret ind fra siden.
Godset har en velrestaureret hovedbygning fra attenhundredtallet og lange lave avlsbygninger, hvidkalkede med røde tegltage. Lange stendiger fører hen til parken. På den anden side af godset fortsætter den fredede herregårdsallé helt frem til landsbyen Sahl.
Herfra har jeg kun otte kilometer tilbage af dagens tur, men den har været en varm dag, så jeg benytter alligevel lejligheden til at fylde vandflasken ved landsbyens kirkegård. Kirken har en lille tagrytter i træ, der bærer kirkeklokken. En krage sidder med ejermine på tagryggen og holder øje med alt.
Fra Sahl går jeg over let kuperet agerland mod Bjerringbro og afslutter med en brat nedstigning til ådalen. Skyerne trækker sammen over mit hoved, og da jeg krydser broen over Gudenåen bryder det løs. Regn og hagl pisker ned. Heldigvis varer det kun få minutter, og da jeg når frem til togstationen, indfinder tørvejret sig igen.

Peter Watson, Convergence, 279-336.

This slideshow requires JavaScript.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s